PRIJS PROF. J. VANDEPITTE 2015

De Prijs Prof. Jozef Vandepitte 2015 wordt toegekend aan prof. Kanigula Mubagwa.

Prof. K. Mubagwa werd geboren in Bukavu. Hij studeerde geneeskunde aan de Nationale Universiteit van Zaïre waar hij promoveerde in 1977. Hij is licentiaat in de medische wetenschappen (1984) en geaggregeerde van het Hoger Onderwijs  (1985) aan de KU Leuven waar hij sinds 2006 gewoon hoogleraar is aan de Faculteit Geneeskunde. Hij verbleef drie jaar aan de Universiteit van Zimbabwe, Harare, en nog eens drie jaar aan de University of Connecticut, Farmington, VS. Sinds 1992 is hij visiting professor in de humane fysiologie en fysiopathologie aan de universiteiten van Bukavu, Kinshasa en Kisantu.

Hij krijgt de Prijs Prof. Jozef Vandepitte 2015 voor zijn inspanningen op gebied van medisch onderwijs in Congo met de uitgave van een handboek ‘Physiologie du Corps Humain Normal’ en de oprichting van de ‘Foundation for the Advancement of Science and Technology in Africa’ (FAST-Africa). Prof. K. Mubagwa is tevens coördinator van de Institutional University Cooperation program van de VLIR-Universitaire Ontwikkelingssamenwerking tussen Vlaamse universiteiten en de Katholieke Universiteit van Bukavu (UCB). Hij is directeur van het International Center for Advanced Research and Training (ICART), Panzi, Bukavu, DR Congo.

Als excellent lesgever ligt onderwijs hem nauw aan het hart. Hij ziet onderwijs als de hefboom tot kwaliteitsverbetering in de gezondheidszorg.

De Prijs Prof. Vandepitte is een initiatief van onze vereniging ter bevordering van het medisch onderwijs en vorming in de tropen. De Prijs bestendigt hiermee het levenswerk van Prof. Vandepitte die zich hier actief voor heeft ingezet. De prijs bedraagt 2 500 euro en wordt tweejaarlijks toegekend. De uitreiking zal plaats vinden op woensdag 2 december 2015 in de Faculty Club, samen met de ALFAGEN-viering van de Alumnus van het Jaar 2015.