PRE- EN POSTCOLUMBIAANSE MUZIEK IN DE FACULTEIT GENEESKUNDE

Pre- en postcolumbiaanse muziek van de Andes in de Faculteit Geneeskunde

Op donderdag 12 mei 2016 ging, op uitnodiging van onze vereniging, een concert door van de Camerata Perú, een muziekgezelschap verbonden aan het conservatorium voor volksmuziek van Lima. Uitvoerders waren: Edgar Spinoza, leider van de groep, Luz Angeles, Francisco Caro, Dimitri Manga en Tine Verdonck. Tine verbleef twaalf jaar in Peru in het kader van haar werk voor het ITG Antwerpen en was tijdens die periode lid van de groep als quena fluitiste.


Tijdens het 90-minuten durende non-stop concert werd met een uitgebreide reeks instrumenten geïllustreerd hoe enkele duizenden jaren terug in de Andes muziek gemaakt werd met schelpen, beenderen, planten en keramiek. Camerata Perú heeft laten horen hoe deze oude instrumenten ongeveer moeten geklonken hebben. Deze ‘oer’muziek werd postcolumbiaans beïnvloed door de ritmische Afrikaanse muziek en de introductie van Spaanse elementen, vooral de gitaar en de charango.


Vele studenten geneeskunde hebben een deel van hun eindstage gedaan in Zuid-Amerika. Zij zijn zeker in aanraking gekomen met de rijke muziekcultuur van dit continent waarvan deze avond een prachtige illustratie was. Onze vereniging steunt enkele projecten van alumni in Ecuador, Nicaragua en Bolivië, ooit begonnen als een stage, en later geëvolueerd naar een levenswerk.