PHD DR. THERESE BISELELE - DOCTORAATSVERDEDIGING

DR. Therese BiseleleOp 8 mei verdedigde dr. Thérèse Biselele haar doctoraatsthesis met als titel ‘New Approach of Diagnosis and Therapy of Perinatal Asphyxia in the Democratic Republic of Congo’ in de promotiezaal van de KU Leuven. Haar promotor in Leuven was prof. Gunnar Naulaers, haar co-promotor in Congo prof. Bruno-Paul Tady. 
Dr. T. Biselele studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Kinshasa (UNIKIN) waar ze in 1996 promoveerde. In 2002 beëindigde ze de opleiding Pediatrie aan dezelfde universiteit. Ze specialiseerde zich verder in neonatologie waarvoor een jaar opleiding in het Sint-Vincentiusziekenhuis te Parijs. Ze is op dit ogenblik werkleider in de Dienst Neonatologie van UNIKIN. In 2009 kwam ze in Leuven terecht dankzij een beurs van de Alumnivereniging. Vanaf 2010 kon ze aan een doctoraat werken en was ze jaarlijks in Leuven met een UNIFOS sandwichbeurs (nu het Marc Vervenne Fonds). Ook voor de finalisatie van het doctoraat speelde de Alumnivereniging een belangrijke rol. Haar doctoraat werd financieel ondersteund door de Afdeling Neonatologie van de KU Leuven, de Alumnivereniging, het Marc Vervenne Fonds en LUMOS.

prof-gunnar-naulaers-en-prof-van-geet

Prof. Gunnar Naulaers (promotor), prof. Chris Van Geet (juryvoorzitter) en prof. Bruno-Paul Tady (co-promoto

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Asphyxie met hypoxisch-ischemische encephalopathie (HIE) als gevolg, is één van de belangrijkste oorzaken van de hoge perinatale mortaliteit in ontwikkelingslanden. Het doel van dit doctoraal werk was een analyse te maken van de oorzaken ervan in de context van Kinshasa en een prognose te maken van de neurologische ontwikkeling van kinderen met een HIE.  Hierbij werden klinische symptomen gelinkt aan elekroencephalografische afwijkingen.  Er werd een begin gemaakt van therapeutische hypothermie bij kinderen met HIE. 

De nieuwe doctor met de juryleden en ererector Marc Vervenne.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het uiteindelijk doel van dit werk is profylactische interventies te ontwikkelen om prenatale asphyxie zo veel mogelijk te vermijden, aangepast aan de omstandigheden in Congo.


 “A.Vesalius” tijdschrift nr.2 – juni 2014 – pag.112-113