CONGOLESE DOCTORAATSSTUDENTEN ONTDEKKEN ANTWERPSE HAVEN

Op hemelvaartdag 9 mei 2013 werd voor de tweede maal een haventrip voor Congolese doctoraatsstudenten van KU Leuven georganiseerd door onze alumnivereniging.  Hierbij werd telkens gekozen voor de ‘lange omvaart’, een bezoek van 3 uur.  Tijd genoeg om Antwerpen te situeren in de Vlaamse, Belgische, Europse en mondiale context,  met vermelding van de Vlaamse-Waalse complexiteit en de Congolese realiteit; telkens eindigend in heftige discussies over identiteit, tribalisme, autonomie…


Ook even mijmeren aan de kade t.h.v. Het Steen waar de Congoboten vertrokken, een nostalgie die recent weer opflakkerde door het lot van de laatste Congoboot, nu wachtend op de sloop in Rostock.  Misschien moet er toch aan gedacht worden om naast het toekomstige museum van de Red Star Line, waar vroeger emigranten vertrokken om een nieuw leven te beginnen in Amerika, een plek te voorzien voor de laatste Congoboot; de Yellow Star?

Alleszins liet de Flandriaboot terug denken aan lang vervlogen tijden. Een veel gemaakte opmerking: als Antwerpen ooit zo belangrijk was voor Congo, waar is Congo nu in Antwerpen? Onzichtbaar in  zijn diamanten...?

Prof. em. F.Verdonck