CONGO IN LEUVEN, LEUVEN IN CONGO

Bernadette Michels

Op initiatief van Ontwikkelingssamenwerking Geneesheren & Apothekers - Alumni Leuven en Bana Leuven werd op 27 oktober ll. een wandeling georganiseerd in Leuven voor Congolese doctoraatsstudenten en hun promotoren/copromotoren. De gids was Bernadette Michels die op boeiende wijze sporen in Leuven liet ontdekken die verwijzen naar Congo.

De start was in de Centrale Bibliotheek waar Marc Derez voor deze speciale gelegenheid documenten en boeken tentoonstelde die de geschiedenis van de Université de Kinshasa in beeld brachten. De doctorandi waren verwonderd de namen van hun voorgangers terug te vinden in Leuvense documenten.

Na de bibliotheek die meer tijd in beslag nam dan voorzien, was de volgende stop bij Kadoc in de Vlamingenstraat. Hier werd kennis gemaakt met documenten, films en video’s over een belangrijk stuk van de Congolese geschiedenis. Interesse ging vooral naar een publiciteitsfilm over de eerste universiteit van Congo, Lovanium. Deze film die het studentenleven illustreerde in de gloednieuwe universiteit Lovanium lokte na de wandeling nog levendige discussies uit, confrontatie tussen heden en verleden, Leuven/Lovanium. De laatste stop was Home Vesalius in de Vesaliusstraat waar de gele ster op blauwe achtergrond in de inkomhal de band met Congo illustreert. Dit was in de jaren vijftig het Congohuis van Leuven, een home voor Belgische studenten uit de kolonie.

Iedereen was enthousiast na de wandeling die eindigde met een gezellig samenzijn in de Domus in de Tiensestraat. Eén wens was dan ook om meer van dergelijke activiteiten te organiseren.

Prof. em. dr. F. Verdonck
Voorzitter Ontwikkelingssamenwerking Artsen & Apothekers Alumni Leuven